E   info@vierv.nl

M 06-238 394 05

M 06-229 889 89

Gevestigd in
Harderwijk en Utrecht

Postadres
Bokkekamp 1
3848 BC Harderwijk

VIERV.NL

Achtergrond info

Filmpjes
Hier vind je interessante filmpjes. Leuk om eens te bekijken.

Emoties. Soms zijn we geneigd ze te negeren, weg te stoppen, er niet naar te luisteren. Dit filmpje laat zien waarom het zo belangrijk is om er wel aandacht voor te hebben.

 

Kwetsbaarheid. Dit wordt vaak gezien als iets zwaks. Terwijl het je juist meer mens maakt. Brene Brown legt uit wat de kracht van kwetsbaarheid is.

 

We hebben altijd een keuze, zegt Edith Eva Eger, de ballerina van Auschwitz, die de oorlog overleefde en een indrukwekkend boek “de keuze” schreef. “Zonder voelen kun je niet helen” is een belangrijke les voor haar geworden.

 

Verbinding en hechting. Voor onze relaties super belangrijk. Voor we het weten raken we elkaar kwijt. Sue Johnson, de grondlegger van Emotionally Focused Therapie (EFT), legt het uit in dit filmpje.

 

Het belang van relaties, een studie van 75 jaar. Wat zorgt voor veerkracht?

 

Verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit filmpje laat de verschillen treffend zien. Verrassend en met humor.

Blog

‘Maak iets van je leven’ wordt vaak beleefd als verstikkende opdracht

“Vaak ben je zelf de bron van je perfectionisme”, zegt lector Van der Stel in het artikel ‘Perfectionisme, volksziekte van een nieuwe generatie’. Het onderzoeken van ontstane normen en waarden kan inderdaad zeer inzichtgevend zijn en ‘goed genoeg is goed genoeg’ is een bewezen effectieve therapeutische richting tegen perfectionisme.

Als aanvulling op Van der Stel wil ik benoemen welke bijklank ik echter ook in zijn uitspraak en de genoemde zelfhulptips hoor: de oorsprong van je perfectionisme ligt in jezelf, de oplossing ook. Mijns inziens vormt dat juist de wurgende knoop waar in onze tijd menig mens in vast zit. Mijn punt is dat ‘maak iets van je leven’ – ooit wellicht bedoeld als aanmoediging, ruimte brengend, een kans en vrijheid – vaak wordt beleefd als verstikkende opdracht en voorwaarde om te slagen in het leven.

Geen leuk leven, geen likes, geen status
Je moet gelukkig zijn, beter dan de rest en dus bij voorkeur perfect zijn, anders heb je geen leuk leven, krijg je geen baan, geen likes en geen status. Lukt dat niet, dan is dat dus je eigen schuld. Ik zie mensen die daarin verstrikt zijn geraakt, somber, onzeker, faalangstig en soms destructief. Gevangen in zichzelf. En in de tijdgeest die ze toeroept dat het leven maakbaar is en dus gemaakt moet worden. Anders wordt het niks.

Mensen zijn echter vaak perfectionistisch geworden als overlevingsstrategie. Menigmaal speelt onderliggend eenzaamheid, een gevoel van onverbondenheid, de (niet altijd bewuste) opgedane overtuiging of ervaring dat je er alleen voor staat in dit leven. Dat, als je niet enorm je best doet, je ‘er niet komt’, niet gezien wordt, een ‘loser’ zou zijn, verlaten wordt. Dat geeft angst en kramp.

De therapieën die in mijn ervaring mensen diepgaand hebben veranderd gingen, naast het bijstellen van eisen en verwachtingen, over het aangaan en ervaren van verbondenheid: ‘Je staat er niet alleen voor in dit leven’.

Ervaren dat jouw gevoelens, onzekerheden en natuurlijk ook je vreugdes en successen gehoord en (h)erkend worden, ongeacht je werk(eloosheid) of aantal likes, stelt gerust. Dat kan de angst onder perfectionisme doen verdampen. Zo komt er ruimte om te spelen, te experimenteren, en soms zelfs normen en verwachtingen los te laten. Zo kan een stevige basis ontstaan om je eigen pad te lopen in dit leven. Zelf, maar niet alleen.

25 januari 2018 – Nadine Boers – de Graaf, gepubliceerd in Trouw

Mooi werk

Ken je dat ook? Je gaat naar je werk, stapt de deur van het kantoor binnen en denkt: Wie zit hier nu op mij te wachten? Wat moet ik vandaag weer voor klussen doen waar ik geen zin in heb? Of nog wat diepgaander: waar doe ik het eigenlijk voor? Je hebt misschien net promotie gemaakt, maar na een paar maanden mis je je oude baan weer. Wat is er loos? Een naar gevoel. Als dat te lang blijft bestaan, raak je uitgeput. Dit is niet wat je wilt en je gaat rond kijken naar een andere baan. Gefrustreerd, gedesillusioneerd.

Weet je ook waar dat gevoel vandaan komt? Wat maakt de neiging tot weggaan zo groot? Heb je er bij stil gestaan hoe je werk er eigenlijk uitziet? Het kan zo maar zijn dat je een heleboel dingen doet die je helemaal niet leuk vindt. Zaken die je worden opgelegd, maar waar je de noodzaak niet van ziet. Of waar nu net jouw capaciteiten niet liggen. Maar ja, iedereen doet ze, dus jij ook. Je moet niet zeuren…

Of toch wel. Ooit gehoord van Jobcrafting? Je huidige baan verbeteren, zonder weg te gaan? Ja het kan. Als je tenminste in de spiegel durft te kijken van je werk. Ben Tiggelaar schreef er een leuk boekje over: ‘Mooi werk’. Een dun boekje dat je op een rustige avond op de bank met een goed glas wijn kunt uitlezen (met een glas fris kan ook). In 31 stappen beschrijft hij hoe je je werk weer veel leuker kunt maken. Hij laat je stilstaan bij wat je werk plezierig, goed en zinvol maakt. Echt een aanrader.

En praat er over. Met je partner, met een vriend of vriendin. Als je er nog niet helemaal uit komt, kan een gesprek met een coach ook ondersteunend zijn. Laat het er in ieder geval niet bij zitten. Weggaan kan altijd nog. Je verliezen in je werk eveneens. Het is immers veel leuker om elke ochtend te kunnen denken: yes, leuk, ik ga weer aan slag. Kijken welke interessante uitdagingen er vandaag weer op me liggen te wachten. Zonder dat je het gevoel hebt dat je alleen nog maar leeft voor je werk.

29 februari 2016 – Roel Timmerman

VIERV.NL

Psychologische expertise